Leikkaa-liimaa askartelua

Leikkaa-liimaa askartelua

Jos käytät tietokonetta paljon työssäsi, harrastuksissa taikka opiskeluissa, saatat usein törmätä tilanteeseen jossa tarvitset jotain ruudulla näkyvää tietoa hyödynnettäväksi joko toisessa ohjelmassa tai talteen myöhempää käyttöä varten. Monissa tapauksissa voit maalata tekstin ja kopioida sen leikepöydän kautta tai vaikkapa tulostaa näkymän paperille, mutta jos esimerkiksi haluat lähettää ystävällesi kuvan vain tietyn ohjelman tietystä valikosta opastaaksesi käytössä, on Leikkaustyökalu (Snipping tool) oiva apu.

Ruutukaappauksenhan saa koko työpöydän näkymästä otettua leikepöydälle yksinkertaisesti painamalla näppäimistöstä Print Screen painiketta painamalla, ja sen jälkeen leikepöydältä haluttuun paikkaan liittämällä. Yksittäisen avoimen ohjelman näkymän puolestaan saa vastaavasti kaapattua painamalla samaan aikaan Alt ja Print Screen. Windowsin mukana on Vista-versiosta alkaen tullut mukana Leikkaustyökalu joka tarjoaa ruutukaappauksiin muutamia käteviä lisäominaisuuksia.

Leikkaustyökalu

Leikkaustyökalu löytyy Windowsin apuohjelmista ja sen avulla voi siis ottaa perinteisten koko ruudun sekä ikkunan kaappaamisen lisäksi vapaasti hiirellä valittu joko suorakaiteen muotoinen tai täysin vapaalla kädellä valittu alue näytöltä. Leikattuihin kuviin voi myös kätevästi lisätä huomioita eri väreillä tai korostuskynällä. Leikkeet voi liittää leikepöydän kautta muihin ohjelmiin, liittää suoraan sähköpostiohjelmaan tai tallettaa koneelle myöhempää käyttöä varten.

Erityisen kätevä työkalu on esimerkiksi havainnollistavien kuvien lisäämiseen kirjallisiin ohjeisiin tai vaikkapa jonkin ruudulla näkyvän ilmoituksen tallentamiseen ongelman selvittelyä varten. Joissain ohjelmissa saatat myös tarvita syöttää jonkin valikon tai välilehden takana olevia tietoja toiseen paikkaan samassa ohjelmassa niin ettei molempia valikoita tai välilehtiä saa samaan aikaan näkyviin. Tällöin voit käydä ensin ottamassa leikkeen muistettavista tiedoista ja kun jätät leikkeen avoimeksi käyttämäsi ohjelman rinnalle, voit kätevästi hyödyntää leikattuja tietoja ikään kuin muistilappuna.

Jos kaipaat lisää käytännön vinkkejä tietotekniikan hyödyntämiseen omassa arjessasi, älä epäröi ottaa yhteyttä! :)