Puhtoista joulukuuta

Puhtoista joulukuuta

Joulun lähestyessä monessa kodissa on tapana panostaa kodin viihtyvyyteen tekemällä suursiivous ja puhdistamalla kuluneen vuoden pölyt syrjäisemmistäkin nurkista. Monessa kodissa se vuosia palvellut tietokone unohtuu samassa yhteydessä täysin vaille huoltoa, ainahan se on siinä pöydällä tai pöydän alla ollut. Onhan se tosin alkanut itsestään jumittaa varsinkin kovassa käytössä, mutta niin kai koneilla on tapana?

Karkeasti yleistäen voi sanoa että mitä vanhempi kone, sitä enemmän se kuluttaa virtaa. Mitä enemmän se kuluttaa virtaa, sitä enemmän se tuottaa lämpöä. Ja mitä enemmän laite tuottaa lämpöä, sitä paremman jäähdytyksen se luonnollisesti tarvitsee toimiakseen ongelmitta. Tietokoneiden jäähdytys on tavanomaisessa käytössä hoidettu niin että yksi tai useampi tuuletin pyörittää ilmaa läpi koneen koteloinnin ja siirtää syntyneen lämmön ilman mukana ulos koneesta.

Likainen kone

Pöytäkoneissa osat ovat yleensä tehokkaampia ja niiden jäähdytykseenkin on panostettu järeillä ratkaisuilla, kannettavissa taas usein koko laitteiston aktiivisen jäähdytyksen hoitaa yksi pieni tuuletin kapeita ilmakanavia hyödyntäen. Koneesta ja käytetyistä ratkaisuista riippumatta pölyä kertyy laitteen sisälle ja siksi säännöllinen puhdistus on myös tarpeen. Pöly tarttuu tuulettimiin ja jäähdytysripoihin vaikeuttaen lämmön siirtymistä koneesta ulos. Korkeampi lämpö sekä lyhentää laitteiden käyttöikää että voi myös aiheuttaa vakaviakin ongelmia koneen käytettävyydessä.

Tietokoneet kannattaa puhdistaa säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa vaikka sen isomman kotisiivouksen yhteydessä. Jos taloudessa on karvaisia lemmikkejä niin mielellään useamminkin. Joulusiivouksen voi kätevästi ostaa paikalliselta siivousfirmalta, ja yhtä vaivatta järjestyy myös vuosihuolto tietokoneellesi.